Beste collega,
Vormingen, (informele) Trainingen en Opleidingen zijn belangrijk!
Doelstelling:
- ontwikkeling van voldoende kennis, kunde en vaardigheden,
- ontwikkelen van je persoonlijke competenties,
- klaarmaken voor toekomstige uitdagingen.
Jij hebt het recht op jaarlijks 5 dagen opleiding te volgen a rato van je jobtime.
Zorgcampus Denderrust heeft de plicht om jaarlijks voldoende aanbod aan te reiken waaruit je kan kiezen.
Ons aanbod is heel divers:
- interne en externe bijscholing: EHBO, BelRAI, intern noodplan, …
- (informele) trainingen: werkgroepen, opleiding nieuwe medewerkers, …
- (zelf)ontwikkeling: teamvergaderingen, functioneringsgesprekken, ‘omgaan met stress’, …
Meer informatie rond het opleidingsplan van 2025 kan je HIER vinden!
De jaarplanning van alle werkgroepen kan je HIER vinden.
BELANGRIJK! Schrijf pas in NA overleg met je teamcoach en registreer je aanvraag via ERA-tikklok.
Wens je meer info of doe je graag een suggestie voor een opleiding? Dan kan je hiervoor terecht bij Filip Christiaens/Intern preventieadviseur en kwaliteitscoördinator – 0491/ 56 44 31 – [email protected]
Opleidingsaanbod 2025
Vorming op maat door Palliatieve Zorg Herdersem in WZC Denderrust: Meer info rond gebruik medicatiepomp en produkten.
Bijscholing voor alle verpleegkundigen. 26/6 en 3/7 van 13u-16u Max. 10 personen per sessie
Pentaplus 5 nieuwe handelingen voor zorgkundigen
Deels online, deels praktijk in Zorgcampus Denderrust. Meer info bij Filip Christiaens/IPA of PentaPlus - FeBi (fe-bi.org)
PentaPlus - FeBi (fe-bi.org)Tip ter info : STUDIO BOMMA : 'een nieuwe podcast voor iedereen die werkt in een woonzorgcentrum.'
Studio Bomma, is een nieuwe podcast voor iedereen die werkt in een woonzorgcentrum. Tussen de drukte van het dagelijkse werk door biedt deze podcast een moment van herkenning en inspiratie. Of je nu onderweg bent, pauze neemt of thuis ontspant, luister wanneer jou het uitkomt. De afleveringen zijn beschikbaar op Spotify en Apple Podcast.
meer info Studio BommaFris jouw kennis op rond de preventie van urineweginfecties en goede handhygiëne via deze e-learning! Draag aldus bij aan een kwaliteitsvolle zorg aan de bewoners!
Het volgen van deze e-learning geeft recht op 1u werktijd. Bespreek dit met uw teamcoach.
e-learning rond preventie van urineweginfectiesStudiedag : Agressie in de zorg 17 september 2025 locatie : Provinciehuis Leuven
Hoe gaan we om verbale en fysieke agressie door zorgvragers en hun naasten ten aanzien van medewerkers in de zorg? Welke strategieën helpen ons om veiligheid, begrip en welzijn te waarborgen? Op 17 september brengt Zorgnet-Icuro de inzichten van experten samen met hands-on vaardigheden en methoden die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Tijdens plenaire sessies krijg je een diepgaand overzicht van de problematiek en mogelijke oplossingen. Zo duiken we onder meer in de Belgische cijfers en leren we uit Nederlandse campagnes. In workshops ga je zelf aan de slag met technieken voor de-escalatie, effectieve communicatie en het versterken van een veilige werkcultuur.
Maandag 23 juni, organiseert de stad Aalst een lezing door dr. Kasper Bormans over communicatietechnieken met personen met dementie. In het kader van de Dag van de Mantelzorg.
Maandag 23 juni, 19 - 20.30 uur. Bibliotheek Utopia, Utopia 1, 9300 Aalst. Zaal Geuzen. Ontvangst vanaf 18.30 uur. De lezing start om 19 uur (tot 20.30 uur). Na de lezing biedt de stad je een drankje aan in het Utopiacafé. Gratis, maar inschrijven is verplicht.
meer info en inschrijvenZelfzorg, ook mijn zorg! Tijdens dit interactief webinar krijg je de kans om even stil te staan bij wat jij nodig hebt om beter voor jezelf te zorgen.
Een woordje uitleg... Als je goed voor jezelf zorgt, kun je beter voor anderen zorgen. Maar hoe doe je dat: beter voor jezelf zorgen? Zeker op de werkvloer kan dit soms een hele uitdaging zijn. Tijdens dit interactief webinar krijg je de kans om even stil te staan bij wat jij nodig hebt om beter voor jezelf te zorgen. Wat zijn jouw eigen stress-signalen? En hoe kan je deze signalen gebruiken om tot zelfzorg te komen? Wat zijn jouw grenzen en hoe maak je deze kenbaar aan jouw omgeving? Je krijgt inzicht in jouw energiegevers en energievreters om zo jouw stress te verminderen.
meer infoOpleidingen voor verpleeg- en zorgkundigen van Woonzorgcentra in LDC DE Maretak in Aalst.
Do 19/06 Verpleegkundige aandachtspunten bij antibioticagebruik Do 25/09 Preventie overdracht virale luchtweginfecties Aalst LDC De Maretak Do 23/10 Preventie (katheter-gerelateerde) urineweginfecties D0 27/11 Preventie overdracht gastro-intestinale infecties Telkens van 13u30 tot 16u30
Meer info en inschrijvingen op website van host-curozEHBO : Basic Life Support : Reanimatie zonder of met AED Data : september-oktober 2 sessies per dag : 13u15-15u15 en 15u15-17u15
Verplichte bijscholing voor verplegend, zorgkundig, paramedisch personeel en chauffeurs. Andere geïnteresseerde medewerkers mogen zich ook inschrijven !
21/10 van 10u-11u Gratis webinar: Zingen met mensen met dementie!
Denk je eraan om een samenzangmoment te organiseren of ben je op zoek naar geschikt repertoire om te gaan zingen met mensen met dementie? Dan is deze gratis vorming de ideale teaser om hiermee en met 'Koor en stem' kennis te maken. Tijdens deze workshop worden je enkele basisbeginselen aangereikt. Deze workshop wordt gegeven door één van onze coaches die je concrete tips zal geven die je meteen in de praktijk kan brengen. We bespreken zowel de organisatorische als de muzikale kant. We werken altijd vraaggestuurd, dit wil zeggen dat er tijd en ruimte gemaakt wordt voor persoonlijke vragen of bedenkingen. Nadien krijg je de presentatie toegestuurd en kan je een aanwezigheidsattest opvragen.
meer info en inschrijven11 juni 2025 van 9u30 tot 13u30 Vorming door Expertisecentrum Dementie 'Dementie bij volwassenen met een mentale beperking' Locatie : Levensvreugdeverblijven Botermelkstraat 201 te Aalst in de vergaderzaal (blok wit)
Mensen met een verstandelijke beperking worden dezer dagen ook ouder. Sommigen krijgen dementie. En dat zijn niet alleen de mensen met Down-syndroom. Dementie is een relatief nieuwe problematiek in de zorg voor en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking. Dit stelt je mogelijk tot uitdagingen om daarmee om te gaan. We belichten hoe dementie zich toont bij mensen met een verstandelijke beperking. We belichten de verschillende vormen en fasen van dementie. We hebben het kort over visie en attitude, levenskwaliteit en kwaliteit van zorg, en referentiekaders die daarbij bruikbaar zijn. Daarna zoomen we in op een kwaliteitsvolle ondersteuning van deze mensen. Hoe ga je goed om met iemand met dementie? Hoe wonen ze best en hoe vul je de dag (en nacht) goed in? Welke fysieke en psychosociale zorg hebben ze nodig? Hoe ga je goed om met moeilijk hanteerbaar gedrag? Wat met vroegtijdige zorgplanning of palliatieve zorg? Welke eisen stelt deze zorg aan personeel en medewerkers?
Mijn rol als mentor van nieuwe medewerkers of stagiairs - erkende mentoren opleiding in zorgcampus Denderrust. Donderdag 4/12 van 9u-17u
Deze interactieve opleiding verscherpt je vaardigheden op het vlak van begeleiding, coaching en opleiding van nieuwe medewerkers of stagiairs binnen Denderrust. De opbouw van de opleiding volgt de 4 fasen van het mentortraject, vanaf de voorbereiding tot de eindevaluatie. Na de opleiding heb je bruikbare tools in handen om toe te passen op je eigen werkvloer en kan je deze rol bewuster en zelfzekerder opnemen.
Mentorschap in de praktijk : opleiden als een pro!
Ben je klaar om je mentorvaardigheden naar een hoger niveau te tillen? Wil je leren hoe je collega's kunt inspireren, motiveren en begeleiden met positieve en stimulerende communicatie? Tijdens deze vorming leer je alle facetten van mentorschap kennen en krijg je de tools om effectief te communiceren met diverse leerstijlen. 07/10/2025 & 14/10/2025 & 21/10/2025 & 28/10/2025 (13u - 15u) - online opleiding
meer info en inschrijvenWorkshop 'Ergonomie bij fysiek werk'. Halve dag opleiding door Ergoteam voor medewerkers van de keuken, Was en linnen, interieurzorg en logistieke hulp in de zorg.
Datum : 4 november 12u-16u in Zorgcampus Denderrust
Hartverwarmers : 'Deugddoende activiteiten organiseren'. 21 oktober van 9u tot 15u30
In deze vorming worden jullie uitgedaagd om positief, creatief en out of the box te denken bij het organiseren van activiteiten. We gaan ons eerst inleven in het leven van een bewoner, zodat we vanuit hun perspectief kunnen begrijpen hoe het leven in een WZC aanvoelt. Daarna duiken we heel kort in de theorie, waarmee we meteen aan de slag gaan met opdrachten die jullie creativiteit zullen prikkelen en aanzetten tot nieuwe, originele ideeën.
Basisopleiding 'levensmiddelenhygiëne' voor keukenmedewerkers
15 september en 25 november van 14u-17u in Zorgcampus Denderrust
Interne bijscholing 'Maaltijdzorg'
13 oktober 13u-16u
Begeleiden van ouderen met beperkte mobiliteit of zwaar zorgbehoevenden. Opleiding voor het zorgteam door opleidingsverstrekker Ergoteam.
Datum : donderdag 9 oktober van 9u-16u30 Locatie : Denderrust
Wondzorg
Verplichte bijscholing.
Heb je alles goed doorgenomen?
Push de button SURPRISE! Er wacht je een verrassing!